Probiotica: lekker veel yoghurt eten?
Je hoort tegenwoordig veel over probiotica. Dit zijn levende bacteriën die vooral veel in yoghurt zitten. Deze bacteriën geven je darmen ondersteuning mits je ze in grote hoeveelheden eet. Dat moet omdat veel bacteriën gedood worden in de maag of in de dunne darm. Eenmaal in de dikke darm aangekomen zorgen probiotica voor een goede darmflora. Probiotica passen dus bij een gezonde levensstijl en daarom yoghurt dus ook. En dat is met dit warme weer absoluut geen straf. Yoghurt is heerlijk zurig en fris en met wat fruit erop is het een heerlijke en gezonde snack. Maar wat is yoghurt nu precies en hoe wordt het gemaakt? Daarover in dit blog meer.
Alles over yoghurt
Yoghurt is al heel oud al lijkt het een moderne trend. Het product is waarschijnlijk al vierduizend jaar oud al heette het toen geen yoghurt. In 1774 is yoghurt terug te vinden al sprak men toen van yogourt. De spelling zoals wij die kennen komt uit 1908. Zoals je al weet wordt yoghurt gemaakt van melk. Dat wordt eerst gepasteuriseerd om schadelijke bacteriën te verwijderen. Bovendien is de melk dan beter fermenteerbaar. Pasteuriseren gebeurt op een temperatuur van tachtig tot negentig graden. Daarna wordt de temperatuur van de melk teruggebracht tot dertig tot vijf en veertig graden.
Melkzuurbacteriën
Yoghurt ontstaat vervolgens door het toevoegen van twee melkzuurbacteriën: een bolle variant en een staafvariant. Vervolgens blijft de yoghurt onder een constante temperatuur vier tot zestien uur staan. Zo krijgen de melkzuurbacteriën tijd om hun werk te doen. Daarna wordt de yoghurt afgekoeld en is het smullen geblazen. Of je volle, halfvolle of magere yoghurt eet, hangt af van het vetpercentage. Voor volle yoghurt is dat minimaal 3%. Bij bepaald varianten, zoals Griekse yoghurt wordt het vocht weg gezeefd zodat de yoghurt romiger is. Bij Bulgaarse yoghurt wordt aan het begin van het proces de melk ingedikt.
Probiotica en andere bacteriën
Van yoghurt is dus bekend dat daar probiotica inzitten. Probiotica is een verzamelnaam van diverse bacteriën die een gunstige invloed hebben op de darmflora. Al in hele vroege tijden werd dit gunstige effect gemerkt. Zo nam de Franse koning Frans I, die leefde van 1994 tot 1547, yoghurt om van zijn diarree af te komen. De yoghurt was voor hem mee gebracht door de sultan van het Osmaanse Rijk. Nog steeds merken mensen dat yoghurt een gezond product is. Maar bovenal is het vooral lekker en past het in een gezonde levensstijl. Dus geniet ervan!